Odgovori

Roditelji me odvraćaju od braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Veoma sam mlad i ponekad razmišljam o sklapanju braka (kako bih se sačuvao od bluda). Ali, kad to spomenem svojim roditeljima, oni reknu da bih prvo trebao završiti studije i zaposliti se, da bih mogao izdržavati suprugu. Kako da se odnosim prema njima da promijene svoje mišljenje?

ODGOVOR: Pozdravljam Vaše razmišljanje i divim se Vašim nazorima, moleći dragog Allaha, Znalca svih tajni, Svemogućeg, da Vam olakša školovanje i podari ono što je najbolje za Vas. Tvoji su roditelji u pravu da se trebaš oženiti tek onda kad budeš mogao izdržavati suprugu i, naravno, djecu koju ćeš, ako Bog da, steći u braku. Pa ipak, to ne znači da već sad ne trebate nastojati steći uslove potrebne za sklapanje braka, zarađujući onako i onoliko koliko ste u stanju.

Islamski učenjaci kažu da je sklapanje braka jedna od stvari u islamu koja može biti i dozvoljena, i obavezna, i zabranjena, i poželjna, i pokuđena. Onome ko se boji da će upasti u nemoral a u stanju je izdržavati porodicu, obaveza je stupiti u brak. Onome ko zna da nije kadar izdržavati porodicu nije dozvoljeno stupiti u brak; mora se strpjeti dok ne sredi svoje materijalne prilike. Možda bi svoje roditelje uvjerili da ste sposobni za brak ako biste se počeli baviti nekim poslom u kojem biste bili uspješni. Možda biste ih, ako su praktičari – nadam se da jesu – trebali podsjećati na neželjene posljedice koje možete snosniti ako se ne oženite navrijeme.

Pozovite se na hadis: “O momci, ko od vas ima mogućnosti, neka se oženi jer će tako lakše obarati pogled i sačuvati se od nemorala! A ko nema mogućnosti da se oženi, neka posti; post će mu biti zaštita” (El-Buhari i Muslim). Kad je riječ o tumačenju izraza “mogućnost”, koji je spomenut u ovom hadisu, islamski autoriteti imaju različite stavove. Neki učenjaci smatraju da se pod ovim izrazom misli da spolnu zrelost, to jest, nagon i snagu za spolnim odnosom. Dok drugi učenjaci kažu da ovaj izraz označava materijalne mogućnosti. Možete zamoliti nekog do čijeg mišljenja Vaši roditelje drže da popriča s njima. A vjerovatno ste već razmišljali i o drugim mogućnostima. Allah, džellešanuhu, najbolje zna.

Kuduzović Abdurrahman, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta