Odgovori

Sedam pitanja i odgovora (dr. Safet Kuduzović)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Radni kolega me pokusao obescastiti

Pitanje: Moj muz mi zabranjuje da kontaktiram sa svojim radnim kolegom koji je jednom od mene zatrazio da mu se dopustim. Naravno, odbila sam i rekla da je to grijeh. Kasnije sam izvjestila supruga o dogadjaju, a on se naljutio na njega, i meni zabranio da mu nazivam selam. Da li se trebam pokoriti muzu i izbjegavati radnog kolegu? Allah vas nagradio!

Odgovor: Neka je neizmjerna hvala uzvisenom Allahu na islamu, vjeri koja se brine o cednosti muslimanke. Obaveza svakog vjernika i vjernice jeste da se klone svega sto vodi u nemoral: “I ne priblizavajte se nemoralu.” U ajetu ne stoji: “Ne cinite nemoral”, jer Kur’an zabranjuje sve sto vodi u nemoral: prisno razgovaranje, osmjehivanje, gledanje, catanje, ugovaranje termina, rukovanje itd.

Ovom prilikom ne bih govorio o vasem radnom kolegi koji vam je ponudio vezu, pretpostavljam da se radi o covjeku koji ne poznaje granice islama, stavise, nema uvida u osnovne moralne norme. Nije mi jasno kako muslimanka, posebno udata, sebi moze dopustiti takav luksuz u zivotu da daje povoda nemoralnim ljudima, te da joj, bez imalo ustrucavanja, ponude vezu?! To ne mogu shvatiti. Da stvar bude gora, uvazena sestra jos pita da li se treba pokoriti svome muzu koji joj, nazalost, zabranjuje samo to da mu ona naziva selam! Da, moras poslusati svoga muza! Zabranjeno je ti da ikada poselamis ili progovoris s osobom koja te zeli obescatiti. Cak i nakon brojnih izvinjenja ponudjenih od njega nije ti dopusteno imati ikakav kontakt s njim. Zapamti: ni selam!

Cjenjena sestro, gledaj da Allah, dz.s., bude zadovoljan tobom, cuvaj svoju cednost i ponos svog muza. Iskreno se pokaj za nemar koji te je bio obuzeo i trazi oprosta od Svemoguceg Allaha, vidjet ces da je On, dz.s., milostiv i da mnogo prasta.
*************************************************************

2. Ucenje Kur’ana bez hidzaba

Pitanje: Da li zena treba biti pokrivena prilikom ucenja Kur’ana?

Odgovor: Zeni nije obaveza obuci hidzab priliko ucenja Kur’ana u svojoj kuci, a ako ga obuce tom prilikom, postupila je onako kako je bolje i za to zasluzuje nagradu, a Allah najbolje zna.
************************************************************

3. Farbanje kose

Pitanje: Da li je zeni dopusteno ofarbati dio glave, odnosno nekoliko cuperaka?

Odgovor: Ne smeta ofarbati kosu ili odredjene dijelove glave, tim prije u serijatskim izvorima ne postoji argument koji to zabranjuje. Prilikom farbanja kose voditi racuna o tri stvari:

prvo, farba ne smije biti sprecavati dolazak vode do kose, jer bi u tom slucaju potiranje po glavi, prilikom abdesta, bilo neispravno

drugo, farbanje ne smije biti svojstveno nevjernicima ili velikim grijesnicima (ne smije se oponasati njhove frizure)

trece, farba ne smije biti crne boje, jer to je zabranjeno u jasnim hadisima – Ibn Abbas prenosi da je poslanik, saws, rekao: “Pred Kijametski dan pojavice se ljudi koji ce se farbati u crno, oni nece osjetiti dzennetski miris.” (Ebu davud i Hakim) Po oslobodjenju Mekke, Ebu Kuhafa (Ebu Bekrov otac) dosao je pred poslanika, saws, a njegova kosa i brada bili su kao bijeli cvjetovi. Kada ga je vidio poslanik, saws, naredio je: “Ofarbajte ga, ali ne crnom bojom!” (Nesai i Ebu Davud) A Allah najbolje zna!
**********************************************

4. Udaja djevojke bez znanja njenih roditelja

Pitanje: Da li je validan brak zakljucen bez znanja djevojcinih roditelja?

Odgovor: Vecina islamskih pravnika smatra da brak sklopljen bez staratelja nije validan. To dokazuju poslanikovim, saws, rijecima: “Koja god zena uda samu sebe, njen brak je nistavan, njen brak je nistavan, njen brak je nistavan.” (Hadis biljezi Ebu Davud, Tirmizi i dr.)
**************************************************************

5. Uzimanje muzevog prezimena prilikom udaje

Pitanje: ES-SELAMU ALEJKUM! JA I MUZ SKLOPILI SMO BRAK S TIM STO SAM JA UZELA NJEGOVO PREZIME.RAZLOG TOME JE BILA CINJENICA DA BI MI ZADRZAVANJE MOG PREZIMENA DONIJELO MNOGO PROBLEMA KOD NJEGOVIH RODITELJA JER NAZALOST DA NEKO ZADRZI SVOJE PREZIME JE VELIKI SKANDAL. MEDJUTIM NAISLA SAM DA MNOGI TO SMATRAJU VELIKIM GRIJEHOM I TO POTKREPLJUJU ONIM HADISOM DA SE COVJEK NE SMIJE PRIPISIVATI COVJEKU KOJI MU NIJE OTAC.

Odgovor:

Ve alejkumus-Selam!

Nije legitimno da zena uzima muzevo prezime iz tri razloga:
1. Sto u serijatu postoje argumenti koji ukazuju na zabranu tog cina,
2. Jer to nikada nisu praktikovale prve generacije i
3. Sto se time oponasaju nevjernici od kojih su muslimani preuzeli ovaj postupak, a oponasanje drugih nije dozvoljeno muslimanima.

Ako ponovna izmjena (tj. vracanje) prezimena ne bi imalo negativne posljedice i ne bi skandalozno poremetilo porodicne odnose, dobro je da se ucini uz teobu, u protivnom trebate se samo pokajati Allahu, a Allah najbolje zna.
***********************************************

6. Nosenje srebrenog lancica kod muskaraca

Pitanje: Da li je muskarcu dopusteno da nosi srebreni lancic?

Odgovor: To je po preferirajucem misljenju kod vecine islamskih ucenjaka zabranjeno, jer se time oponasaju zene. Neizgledno je i odudara od muskosti nosenje lancica. To nije bila praksa prvih generacija. Muskarcu je dozovoljeno nositi srebreni prsten, a Allah najbolje zna.
***************************************************

7. Dlakavost po tijelu

Pitanje: Pomisljam da se iz estetskog razloga nikada ne udam: Naime, mnogo sam dlakava po cijelom tijelu, i ne bih zeljela da vjernik bude iskusan mojim tijelom. Znam da se ovakvo razmisljanje suprostavlja islamskim nacelima. Da li grijesim?

Odgovor: Dopusteno ti je depilirati dlake sa cijelog tijela, ako ih je neobicno mnogo (osim kose, naravno), i na taj ces nacin prevazici prepreku za brak. Mislim da to nije problem, niti je dovoljno uvjerljiv razlog da se odrices udaje. Lijepo bi bilo da svog buduceg muza upoznas s tim, a sve kako bi se sprijecile eventualne nesuglasice nakon sklapanja bracne veze, a Allah najbolje zna.

Pitanja i odgovori preuzeti iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od dr. Safeta Kuduzovica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta