Savjeti

Sestri koja se bori sa uspostavljanjem namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Esselamu alejkjum! Javljam se iz Sarajeva, imam 48 godina života i od unazad nekoliko godina odlučila sam se više posvetiti vjeri i stilu života koji preporučuje Islam. Po prirodi sam mirna i povučena, stidljiva, ali zbog porodične situacije i strogog odgoja u kojem nije bilo pravog života u vjeri, dugo sam lutala i Hvala Allahu sada konačno znam kako želim živjeti. Međutim imam problema vezano za namaz. Neki put klanjam sve vaktove, dok drugi dan nijedan. Sve mi je preče od toga…primijetila sam da pogotovo u dane kada ne klanjam zbog navodno “previše obaveza” budem drugačija, nervoznija, sve mi smeta, ali opet ne mogu naći vremena za namaz. Molim Allaha dž.š. da me obdari jakim imanom, od Vas bih voljela čuti mišljenje i savjet.

SAVJET: Ve alejkumus selam ve rahmetullahi ve berekatuhu draga moja sestro;

Amin na ovu tvoju dovu, Allah da te pomogne na putu ka Njegovom zadovoljstvu, amin.

Elhamdulillah kada te naš Gospodar počastio uputom nakon tolikog lutanja i kada si osjetila suštinu života na ovome svijetu uprkos porodičnim prilikama u kojima nije postojao islamski odgoj, a samim time nije bila razvijena ljubav prema Pravome putu. Tvoj stid, koji je ukras svake žene muslimanke, je inšAllah bio hajr za tebe i Allahovom odredbom sigurno da je ta blagoslovljena osobina odigrala veoma važnu ulogu u tvom životu u smislu izbjegavanja pokvarenog društva koje je moglo imati pogrešan uticaj na tebe kao osobu koja je odgajana daleko od islamskog odgoja. Međutim, bojim se da te i danas taj tvoj stid i povučenost odvraća od druženja sa sestrama mu’minkama koje bi ti mogle biti oslonac i podrška na tvom putu do Dženneta inš’Allah.

Obzirom da živiš u Sarajevu, a to je grad u kome se nalazi jako puno islamskih ženskih udruženja koja u sebi sadrže jako puno sadržaja poput udruženja Tesnim, Škole Kur’ana, Nahla  i razna druga udruženja, savjetujem ti da se uključiš u neke od njihovih aktivnosti ili bar da posjećuješ edukativne projekte ovih organizacija kako bi uz Allahovu pomoć ojačala svoje temelje u periodu kada te šejtan prokleti neće ostaviti na miru.

Taj Allahov neprijatelj te napada upravo tamo gdje se nalazi najvažniji malter za izgradnju tih tvojih temelja jakog imana, jer ukoliko uspiješ da održiš svoj namaz, osjetit ćeš slast imana i bit ćeš smirena, skrušena a to je i najbolji recept za zaštitu od šejtanskih spletki. Iz tog razloga on ti nalazi stalna opravdanja za odgađanje namaza i ostalih ibadeta. Nemoj da misliš da si ti jedina osoba kojoj se tako nešto dešava i nemoj da očajavaš zbog toga.

Rekao je Ibnu Kajjim El-Dževzije: “Koliko odlučnih i marljivih ljudi šejtan natjera da odgode poslove i da kažu: “Kasnije ću to uraditi „,i mnoge dobročinitelje učini nestabilnim. Pa tako učenjaku koji zanijeti ponoviti lekciju kaže: “Odmori se malo“. Utiče na njega sve dok ne zavoli lijenost i dok ne počne odgađati poslove. A pobožnom čovjeku koji je odlučio klanjati noćni namaz kaže: “Duga je noć…“ tako da osvane, a ne klanja noćni namaz.

Elhamdulillah, ti si prepoznala da imaš problem u toj borbi i sigurna sam da ćeš iz tog iskušenja izaći veoma jaka nakon istinske pobjede jednom i zauvijek nad Allahovim i tvojim neprijateljom koga boli tvoj povratak Allahu i tvoja pokornost Njemu.

Ukoliko budeš analizirala svoje postupke i budeš pronašla da svojim odgađanjem i propuštanjem namaza da rasrđuješ svog Gospodara, rastužuješ svoje meleke koji strpljivo čekaju da upišu tvoja dobra djela a u isto vrijeme zadovoljavaš šejtana prokletog koji ti je otvoreni neprijatelj, tada ćeš se lako odlučiti da okreneš novu stranicu i ne samo da obavljaš redovno farzove već će ti duša tražiti više i bolje pa ćeš počet redovno da obavljaš sunete, (sun-sunete) i nafile i bit će ti malo koliko god ih obavljala jer će ti smirena duša tražit da povećaješ broj rekata a vrijeme koje provodiš u čekanju između namaza predstavljat će ti veliki teret i sporo će ti teći isto kao što ti sada brzo prođe vrijeme u kome propuštaš jedan po jedan namaz.

Normalno je da ti je duša smirena kada se vratiš Allahu i kada redovno klanjaš a nervozna i uznemirena kada propuštaš namaze jer svaka duša teži ka spokoju a jedini istinski spokoj na ovome dunjaluku nalazi se na sedždi pred našim Gospodarom! Potpomozi se druženjem sa osobama koje će pozitivno uticati na tvoj iman i koje će te stimulisati da budeš svaki dan bolja i jača sve dok ne postaneš jedna od onih koje su postigle Allahovo zadovoljstvo a ono se postiže putem koji nam je naš Gospodar u hadis kudsijj poručio:

El Buhari, svojim lancem prenosilaca, bilježi od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Zaista je Allah uzvišeni rekao: – Ko ispolji neprijateljstvo prema Mom evliji, Ja mu objavljujem rat! A neće Mi se Moj rob približiti nečim Meni dražim kao onim što Sam mu Ja naredio. A neprestano će se Moj rob približavati Meni nafilama, sve dok ga ne zavolim. A kada ga zavolim postat ću njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, ruka kojom uzima, noga kojom kroči. Ako Me zamoli, Ja ću mu dati. Ja ne oklijevam ni oko jedne stvari, a koju sam naredio, kao što oklijevam oko uzimanja duše Mog roba vjernika. On prezire smrt, a Ja prezirem njegovo razočarenje.“

Draga moja sestro, ja mislim da ti je ovo dovoljan stimulans za razmišljanje i popravljanje tvog odnosa sa Allahom i da ćeš u narednom periodu povećat broj svojih sedždi i stajanja pred Milostivim Gospodarom te da će ti tvoj ibadet biti sebeb da postaneš Allahov evlija. Znam da ti to možeš mila moja pa molim te ne odgađaj niti jednog trena za uspostavljanjem redovnih namaza i nafila.

Nađa Dizdarević 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta