Namaz

Šta uraditi kad se propusti sabah namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi smo bili u toj situaciji, jednostavno je jedan od onih dana gdje smo bili umorni, nešto se dogodilo, probudimo se ujutru, i iako smo namjestili svoj alarm, probudimo se ujutru i shvatimo da je Sunce već izašlo, i da smo propustili sabah. Tad u tom periodu mnogi ljudi naginju ka tome da jednostavno odustaju, ili da se vrate snu, ili jednostavno da nastave da njihov dan se nastavi na taj način. Ali ja ću vam dati nešto drugačije danas – tri stvari koje možete da radite na danu u kojem propustite sabah…

Prije svega klanjaj sabah čim se probudiš. Sunnet Poslanika, sallallahualejhi ve sellem, je da klanja sabah. Čim se probudimo, iako je kasno, iako je Sunce izašlo, mi klanjamo sabah čim se probudimo.

Drugo, povećaj obavljanje sunneta kod drugih dnevnih namaza i povećaj obavljanje dobrovoljnih namaza. Dobar primjer toga je duha namaz, ili jednostavno nazvano išrak namaz. A to je sunnet koji klanjamo kad Sunce izađe. Dakle, ako nisi klanjao sabah, ako si propustio sabah, klanjaj ga čim se probudiš, a zatim klanjaj dva rekata dobrovoljnog namaza nakon izlaska Sunca, tj. duha namaz (namaz koji se klanja izmedju izlazka Sunca i prije početka podne namaza)

Broj tri – nemoj da propuštanje sabaha bude razlog za propuštanje i drugih namaza. Ono što se inače događa je to da šejtan će ti šaptati u tom momentu: “Ti si propustio sabah, koja je svrha klanjanja podne? Koja je svrha klanjanja ikindije?” Neklanjanje sabaha bi trebalo da bude razlog da radiš još jače na tome da klanjaš ostale namaze na vrijeme. A Allah Uzvišeni zna najbolje.

Sa video klipa Saada Teslima, svršenika univerziteta u Medini
Obrada: YouTube kanal: Samir Peco
Pripremio i prilagodio NUM portal

___________

VAZNA NAPOMENA: Ni u kom slučaju čovjeku ne smije postati navika da namjerno prespavljuje namaze, vec su ovo savjeti ako insan nenamjerno i slučajno propusti sabah namaz.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta