Tekstovi

Učite svoju djecu čednosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Matura se približava, a veliki broj majki i očeva žurno trče da kupe svojim djevojčicama ili djevojkama što ljepše, uzbudljivije i provokativnije haljine. Sjećam se videa neke mature od prošle godine. Doista me je bilo stid pogledati ga. I nisu me toliko začudile te djevojčice koje nisu mogle kontrolisati svoje uzburkane strasti u pubertetu, koliko su me začudili roditelji koji su otišli u kupovinu sa svojim djetetom i podržali takav izbor.

Čednost se uči od malih nogu. Moralni principi se uče od malih nogu. Djevojčica se uči stidu i moralu od malih nogu. Poznavajući dosta porodica koje su od najranijih godina usađivale stid kod svojih djevojčica, te ih učile da vode računa o svom odijevanju i stidnim mjestima, u velikoj većini one su odrasle u čedne vjernice.

Također, hladno posmatranje djevojčica i djevojaka kako se grle sa „drugovima iz razreda“ na danu mature, samo je uvod i zeleno svjetlo od strane roditelja kćerkama da je takvo ponašanje normalno, prihvaćeno i „moderno“. Isto tako, time učimo našu djecu da se stapaju sa većinom, da rade ono što većina radi i da im većina određuje moralne vrijednosti.

Kada se vratim unazad u svoje djetinjstvo, ne mogu dovoljno zahvaliti Uzvišenom Allahu na blagodati roditelja koji su bili u vjeri i koji su jasno postavili određene granice u odgoju svoje djece. Iako nikada od mene nisu tražili da se pokrijem, premda su ljubav prema hidžabu redovno usađivali u moje srce, nisu mi od djetinjstva dozvoljavali da oblačim usko niti kratko. Nisu podržavali ni prisne fizičke kontakte sa dječacima, i kao jako mala djevojčica, znala sam da nije uredu da se grlim ili ljubim sa dječacima. To je postao moj životni moto zbog kojeg nikada nisam osjećala stid ili manju vrijednost u društvu. Čak sam taj stav branila kao „velika“.
____________________

Sjećam se da sam u drugom razredu osnovne škole, zajedno sa još jednom djevojčicom za njen rođendan, dijelila bombone djeci iz razreda. Kada sam dala bombonu jednom dječaku, on me je poljubio u ruku. Zbog toga sam ga udarila, a ostatak časa sam plakala. Nije pomoglo ni mom učitelju ni studentima sa prakse da me utješe, sve dok babo nije došao ispred škole po mene. Ispričala sam babi sa takvim stidom šta se desilo. Tek nakon što mi je objasnio da ne trebam da plačem zbog toga i da se ne brinem, tek tada sam i prestala plakati. Naravno, uz sve to se izvinuo dječaku kojeg sam udarila i njegovom babi i objasnio da ja ne volim da me ljube dječaci. I do kraja osnovne škole, niko više nije uradio ništa slično.

Početak moralnog odgoja počinje u kući. Temelj moralnog odgoja počinje u kući. Ako je snažan temelj, društvo ga dosta teže mome poljuljati.

Kur’an i Kerim nas upućuje na brigu o našoj djeci, našoj porodici: O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.“ (sura At-Tahrim, 6)

U drugom ajetu, Allah Uzvišeni naređuje Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi wa sellem, brigu o porodici:

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je.(sura Al-Ahzab, 59)
______________

Čednost nije prevaziđena. Ona je uvijek nešto najdivnije što možete utkati u moral svoje djece. Ne učite ih da trebaju pratiti moralna načela drugih. Naučite ih da imaju svoj put, jasan put. Umjesto „jednakosti“ i praćenja društva, ponudite im drugo, mnogo ljepše. Ponudite im odlazak na odmor, putovanje, druženje za djevojke/mladiće koje ćete vi organizovati. Pokažite im da mogu uživati u svom putu, bez da se „ukalupe“ u put drugih.

Imajte na umu da ste kod Gospodara odgovorni za svaku kratku haljinu koju kupite svojoj kćerki. Za svaku sliku koju uslikate vašu djecu zagrljenu sa drugim spolom. Za svaku sliku koju objavite na društvenim mrežama „hvaleći“ se svojom maturanticom odjevenom kao za prvu bračnu noć. Brinite o svojoj djeci. Brinite o njihovom moralu. Budite im prijatelji koji misle na njihov Ahiret.

Molim Gospodara da nam olakša odgoj djece i uputi i nas i njih na pravi put. Molim Ga da nam Njegovo zadovoljstvo bude jedino važno, i da tome učimo i svoju djecu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta