Tekstovi

Vjera čini naš život etičnim i mudrim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ni težina trunke prašine na zemlji ili na nebu ne promiče Uzvišenom Allahu.

Što god ti važno činio, i što god iz Kur’ana kazivao, i kakav god vi posao radili, Mi nad vama bdijemo dok god se time zanimate. Gospodaru tvome ništa nije skriveno ni na Zemlji ni na nebu, ni koliko trun jedan, i ne postoji ništa, ni manje ni veće od toga, što nije u Knjizi jasnoj.(Kur’an, Junus, 60.)

Svaki dan smo uključeni u različite odluke vezane uz naše životne stvari: našu hranu, odjeću, posao, sport, zabavu, odnose s obitelji, prijateljima, susjedima, kolegama, muslimanima, nemuslimanima, itd. Ponekad su problemi jednostavni i laki, a ponekad složeni i teški. U nekim slučajevima one su socijalne i financijske prirode, a ponekad su ekonomske i političke prirode. Ovisno o tome tko smo, našoj dobi, profesiji i položaju u životu, mjestu u kojem živimo, okolnostima i uvjetima koji nas okružuju, svi smo više ili manje uključeni, na ovaj ili onaj način, u donošenje odluka.

Etička načela

Islam ima vrlo jaku etičku perspektivu. Uči nas da sve što kažemo i što god učinimo moramo dobro promisliti i naše odluke moraju biti etičke. Moramo imati na umu određena načela naše vjere i određena pravila našeg života.

U osnovi, svatko od nas je pozvan da razmotri sljedeće:

  1. Allah zna sve što govorim i radim, i sve se upisuje u trajni registar djela.
  2. Na Sudnjem danu ću od Allaha tražiti da položim račun za sve što sam rekao i uradio u svom životu.
  3. Je li moje djelovanje zakonito ili nezakonito sa stanovišta islama, ispravno ili pogrešno, pošteno ili nepošteno, dobro ili loše?
  4. Kakve će biti posljedice mojih riječi i djela?
  5. Koje su moje druge dužnosti i odgovornosti? Održavam li ravnotežu između svih svojih dužnosti i odgovornosti?
  6. Koja su prava drugih s kojima sam u vezi i među kojima živim?
  7. Što moja savjest kaže o odluci ili radnji koju ću poduzeti?
  8. Koji je cilj mog života? Koja je moja vizija i misija?

U svakoj pojedinoj situaciji trebamo se obratiti Kur’anu i sunnetu, konsenzusu muslimanskih učenjaka, te umu i razumu. Također bismo trebali uzeti u obzir običaje, tradiciju, različite kulture te pravila i propise. Islam je sveobuhvatan, te naglašava sve ove stvari i stavlja ih u obzir.

U islamskoj terminologiji ovo se također naziva  al-hikmah  (mudrost). Mudar je onaj tko zna što učiniti, kada to učiniti i u kojoj situaciji. Kur’an ne sadrži samo pravila, već i mudrost. Sunnet je također pun mudrosti. Daje nam praktična pravila i smjernice za donošenje etičkih odluka. Nitko ne može donijeti ispravne etičke odluke ako nije mudar.

Primjer Poslanika Jusufa, sallallahu alejhi ve sellem

Uzmimo Poslanika Jusufa, a.s. kao primjer za etično i mudro rješavanje problema. Priča o poslaniku Jusufu je bogata, dramatična i vrlo poučna, prepuna primjera Jusufovih etičkih prosudbi. Poslanik Jusuf je bio jedna vrlo talentirana, inteligentna i lijepa osoba. Morao se nositi sa svim vrstama situacija: ljubomorom, prevarom, ropstvom, zavođenjem i zatvorom, ali i moći, prestižom i autoritetom.

Poslanik Jusuf,a .s., je u svakoj situaciji postupao na najetičniji način. Preživio je poteškoće, imao je samokontrolu u slučaju zavođenja, bio je suosjećajan i opraštao je kad je postao moćan. Poslanik Jusuf, sallallahu alejhi ve sellem, nije mrzio one koji su ga maltretirali niti one koji su ga strpali u zatvor. Oprostio je svojoj braći koja su ga bezdušno bacila u bunar.

Poslanik Jusuf nije oklijevao da pomogne narodu Egipta kada im je njegova pomoć bila potrebna. Spasio ih je od katastrofalne gladi, a pritom je uspio spasiti i vlastitu obitelj i svoj narod. Uspio ih je sve preseliti u Egipat. Ukratko, poslanik Jusuf je bio pametan čovjek karaktera i iskrenosti.

Mi muslimani moramo naučiti i znati kako živjeti u svakoj situaciji s velikom vizijom i razumijevanjem. Ni u jednoj situaciji ne smijemo izgubiti iz vida svoje moralne vrijednosti. Što god govorili i činili, te u kakvom god se okruženju nalazili, trebali bismo se temeljiti na mudrosti i etici.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta