Odgovori

Četiri pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Brak bez vjenčanja

PITANJE: Muž i ja živimo u braku nekoliko godina, a nismo se vjenčali, ni šerijatski ni općinski. U brak smo stupili prije planiranog datuma, tako da smo samo obznanili brak, pozvali familiju i prijatelje i na tome se završilo. Znam da je šerijatsko vjenčanje obavezno, pa mi to ne da mira; kad ne osjećam slast u namazu, pomislim da me je Allah lišio slasti zbog toga grijeha. Kad god zapodjenemo razgovor oko vjenčanja, moj muž traži da uzmem njegovo prezime, jedino tako pristaje na vjenčanje. A ja to ne želim jer je to grijeh. On se pravda govoreći: “Allah zna da sam ja tebe uzeo za suprugu i nije potrebno vjenčanje.” Šta mi je činiti? Hoću li pristati na njegov uslov, ili ćemo pak živjeti a da se ne vjenčamo?

ODGOVOR: Ako ste izostavljali namaz kad ste sklopili brak pa se potom pokajali i počeli klanjati propisane namaze, u tom slučaju ne morate obnavljati bračni ugovor, on je, inšallah, ispravan. Naime, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tražio da oni koji prihvate islam obnove bračne ugovore skopljene prije islama. U tom slučaju supružnici neće obnoviti bračni ugovor, bez obzira na to u kojim je okolnostima i na koji način taj isti ugovor sklopljen. U pogledu toga ne postoji razilaženje među islamskim učenjacima, kako to kaže Ibn Kudama u djelu “El-Mugni”.

Da bi bio ispravan, brak mora ispuniti četiri uvjeta:

Prvi je uvjet dozvola staratelja. Prema mišljenju većine islamskih učenjaka, ništavan je onaj brak koji je sklopljen bez dozvole staratelja. U hadisu koji prenosi Ebu Musaa, radijallahu anhu, stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ništavan je brak sklopljen bez dozvole staratelja i prisustva dvojice pravednih svjedoka” (Ebu Davud, Et-Tirmizi, Ibn Madža i Ahmed).

Drugi je uvjet obostrano zadovoljstvo budućih supružnika.

Treći uvjet jest udadbeni dar (ar. mehr).

I četvrti uvjet je obznana braka, na osnovu navedenog hadisa.

U Vašem slučaju manje je zlo da pristanete na mužev uslov – iako ni to nije idealno rješenje, jer to islam ne odobrava. Međutim, ako ste se prvo vratili islamu pa zatim stupili u brak na način kako ste opisali, tad morate sklopiti novi bračni ugovor, onako kako Šerijat zahtijeva, i to što prije, jer je zabranjeno živjeti u takvoj bračnoj vezi. I obavezni ste se pokajati Svevišnjem Allahu zbog prijestupa, znajući da Allah prima pokajanje i da je milostiv. A Allah, džellešanuhu, opet, najbolje zna.
________________________________________________________

2. Namaz u prevoznom sredstvu

PITANJE:

Radim kao vozač u međunarodnom transportu i zanima me sve u vezi s obavljanjem namaza u vozilu. Naime, događa se da u većini slučajeva namaze obavljam dok vozim, ne znajući u kojem je pravcu kibla. Vrijeme namaza ponekad određujem sam i, kako sam uvijek u pokretu, teško mi je precizno odrediti nastupanje namaskog vremena. Možete li mi kazati kako da postupam?

ODGOVOR:

Čestitam Vam na ljubavi i brižnosti prema namazu! Samo iskreni vjernici vode računa o obavljanju namaza, i njima će Svevišnji Allah ukazati Svoju milost. Kad je riječ o obavljanju namaza, načelno je pravilo da se namaz obavlja u stajaćem položaju i u pravcu kible. Samo onaj ko ne može stajati (bilo zbog bolesti ili straha od pada i ozljede) ima pravo klanjati namaz sjedeći. Imran b. Husajn, radijallahu anhu, kazuje da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjaj stojećke; ako ne možeš, onda sjedećke; ako ni tako ne možeš, namaz obavi nauznak.” (El-Buhari).

U obaveznom namazu (farzu) čovjek se mora okrenuti prema kibli, po jednoglasnom mišljenju svih islamskih učenjaka, osim u slučaju velikog straha. Ovako kaže imam En-Nevevi, rahimehullah, u djelu “El-Minhadž”. U vezi s dobrovoljnim namazom, šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, zapaža: “Putnik, svejedno radilo se o vozaču ili suvozaču, može klanjati dobrovoljni namaz, u onom pravcu u kojem je okrenuto vozilo, ali vozač ne bi trebao klanjati dobrovoljni namaz ako će se zaokupiti namazom, pa se dovesti u opasnost .”

Namasko vrijeme možete odrediti pomoću vaktije za to područje, a pravac kible pomoću savremnih uređaja. Ako Vam je teško određivati namaska vremena, a budući da ste putnik, spajajte podne i ikindija-namaz kad budete sigurni da je sunce prešlo polovinu neba, i spajajte akšam i jacija-namaz kad sunce zađe. A Allah najbolje zna.
________________________________________________________

3. NEKOLIKO PITANJA U VEZI ZNACENJA IMENA

Ime Semra

PITANJE: Poštovana redakcijo NUM-a, Allah vas nagradio za dobro koje činite u Božije ime! Je li Semra muslimansko?

ODGOVOR:

Da, Semra je muslimansko ime. Ime Semra (s dugim vokalom “a”) znači: pšenica, brašno; kutija. A ime imenica “sumra”, koja ima isti korijen kao i spomenuto ime, znači: smeđa, crnomanjasta bolja. Korijen “semere” ima sljedeće značenje: bdjeti, ne spavati, provoditi noć u razgovoru… I, mnogo je drugih, prelijepih arapskih imena koja nisu zastupljena kod nas. A Allah najbolje zna.
********************************************

Imena Hasidin i Arijana

PITANJE:

Sta znače imena Hasidin i Arijana? Nagradio vas Allah!

ODGOVOR:

Ime Hasidin vodi porijeklo iz korijena “hasede” koji znači: zavidjeti nekome na blagodatima koje mu je dragi Allah dao. Kad je posrijedi ime Arijana, teško je reći da je ono muslimansko ime. Naime, ime Arijana unekolike odgovora imenici “urjana” koja znači: naga ženska osoba, ona koja na sebi nema odjeće. Prema tome, ova se imena moraju izbjegavati, zato što nemaju lijepo značenje; svako iznese svoje ime, to jest, ponaša se sukladno značenju svog imena. A Allah najbolje zna.
***************************************************

Ime Melek

PITANJE:

Je li Melek žensko ime?

ODGOVOR:

Jest, Melek je žensko ime. Ali, nije dozvoljeno nadijevati imena kojima se pripisuje čistota njihovim nosiocima i ističe njihov visok položaj kod Allaha, džellešanuhu. Imam Muslim zabilježio je predanje u kojem se kaže da su Zejnebi b. Ebu Selema bili nadijenuli ime Berra (ona koja je dobra, čestita, iskrena vjernica), pa je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne pripisujete čistotu sebi, Allah najbolje zna ko je između vas čestit!” Neko je upitao: “Koje ćemo joj nadjenuti ime?” “Nadjenite joj ime Zejneb”, odgovori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ženskoj djeci treba nadijevati imena majki pravovjernih: Aiša, Hafsa, Džuvejrijja, Hatidža, Sevda, Ummu Selema, Mejmuna… te imena dobrih žena, kao, naprimjer, Merjema, Asija… Šejhu Abdurrahmanu el-Berraku postavljeno je pitanje može li se ženskom djetetu dati ime Melak, pa je odgovorio da takvo ime ne treba nadijevati ženskoj djeci, tim prije jer ime Melak označava meleka, i zato što je rasprostranjeno kod kršćana. A Allah najbolje zna.
____________________________________________________________

4. Čupanje dlačica koje se nalaze izemđu obrva

PITANJE:

Jeli dozvoljeno ženama da uklanjaju dlačice između obrva?

ODGOVOR:

Povećao Vam Allah brižnost za islamskim propisima i ulio Vam u srce još veću ljubav prema dini-islamu! Islamski učenjaci nemaju istovjetan stav u vezi s uklanjanjem dlačica između obrva. Naime, neki učenjaci to zabranjuju, tvrdeći da i to potpada pod čupanje obrva. Dok neki drugi učenjaci smatraju da je to dozvoljeno, smatrajući da to ne potpada pod čupanje obrva.

Kako u vezi s tim ne raspolažemo jasnim dokazom na koji bismo se pozvali i na njega obavezali robove Božije, ne možemo kazati da je zabranjeno uklanjati dlačice koje se nalaze između obrva. (Kad se radi o tvrdnji da se nešta mora ili da se nešta ne smije činiti, mora postojati jasan i vjerodostojan dokaz). Tako da preteže stav onih učenjaka koji su to dozvolili. A tu je i fetva Stalne komisije za izdavanje pravnih rješenja: “Dozvoljeno je čupanje dlačica koje se nalaze između obrva jer te dlačice nisu dio obrva, koje se ne smiju čupati.” Naravno, bolje je da žena ne čupa dlačice koje se nalaze između obrva, ali se ne može kazati da je grešna ona koja to čini. A Sveznajući Allah, opet, najbolje zna.

Na pitanja odgovorio: Kuduzović Abdurrahman, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta