Da li ste znali

Da li ste znali?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

– Znate li šta i kada je navelo meleka Džibrila kad je napunio usta egiptaskog faraona, kako ne bi rekao da vjeruje u Allaha, Gospodara Musaovog? Rekao je melek Džibril, a.s., Muhamedu, s.a.v.s.: “Da si me samo vidio, kako sam napunio njegova usta zemljom (prilikom njegovog tušenja u moru), kako ne bi izgovorio riječ sa kojom bi postigao Allahovu milost!“ A Džibril je to uradio i tada se naljutio kad je faraon rekao egipćanima: “Ja sam vaš najveći Gospodar!“ Subhanallah, kako su te riječi potresle meleka Džibrila.

– Poznato je da meleci ne ulaze u kuće u kojima su slike i pas. Međutim, dvije vrste meleka ulaze bez obzira u kakvom je stanju to mjesto ili prostorija, to su Melek smrti i Plemeniti pisari koji pišu dobra i loša djela.

– Omer, r.a. pravedni halifa, službeno je bio zabranio da osobe za koje se zna da mogu pogoditi urokom zavidnosti, dolaze na pijacu i miješaju se sa narodom.

– Halifa, Omer, r.a., je kod pisanja bio ljevoruk.

– Jedini grijeh kojeg je Allah, s.w.t., spomenuo u Kur’anu a nikad ga niko nije uradio, jeste brak sa Poslanikovim, s.a.w.s., ženama poslije njegove smrti. Rekao je Uzvišeni:“ Vama nije dopušteno da Allahova poslanika uznemirujete niti da se ženama njegovim poslije smrti njegove ikada oženite. To bi uistinu kod Allaha bio velik grijeh.“ (Al-Ahzab, 53)

– Od stanovnika Dženneta, biće vjernici koji su na Dunjaluku bili siromašni, teško živjeli, imali puno djece, iskušavani nedaćam i bolestima, ali su uvijek zahvaljivali Allahu na svakom stanju, redovno namaz obavljajali i ramazan postili. To će biti posebna vrsta stanovnika u Džennetu.

– Vatra u koju je bačen Ibrahim, a.s., od strane svog naroda, pored Allaha da će Ibrahim, a.s. biti spašen i da neće izgorjeti u vatri, to je znalo samo jedno biće. To je znao i melek Mikail. Niko drugi nije znao, a Allah, s.w.t. mu nije rekao. Melek Mikail, pošto je zadužen za kretanje oblaka i spuštanje kiše, predpostavljao je da će mu Allah narediti da sputi kišu koja bi ugasila vatru, pa je zbog toga i bio kasnije u pravu da vatra neće nauditi Ibrahimu, a.s. Ali, ipak je Allah naredio vatri da bude hladna i spasonosna za Ibrahima, a.s.

– Koja je mudrost u pokretanju jezika kod učenja Kur’ana? Znači kad se Kur’an uči, ne može se to raditi samo posmatranjem, nego se trebaju jezik i usne da pokreću. Jedna od mudrosti je u tome, da ono što jezik govori čuju uši, tako da imaš duplu nagradu, za učenje naglas (izgovor) i za slušanje ušima.

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta