Odgovori

Kćerka odbija da nosi hidžab i prijeti samopovređivanjem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Moja kćerka ima 14 godina, i evo već dvije godine kako je nosila hidžab, ali ga je sada skinula, i prijeti nam samopovređivanjem ako je budemo natjerali da ga ponovo nosi. Čisto informativno, i ja i moj muž se pridržavamo vjere, i s njom sam bila koristila metodu razgovaranja i ubjeđivanja, ali nije imalo nikakvog uspjeha.

OGDOVOR: Sva zahvala pripada Allahu, a zatim:

Kao prvo:

Molimo Uzvišenog Allaha da uputi tvoju kćerku, popravi njeno stanje, i da je sačuva od zla nje same i šejtanskih došaptavanja. Nema sumnje da ovo što si spomenula od njenog skidanja hidžaba i odbijanja nošenja istog da je sve to od velikih iskušenja s kojima vjernik biva iskušavan u svom djetetu i njemu najdražom osobom. To je iskušenje koje zahtjeva sabur, lijepo i adekvatno liječenje, molimo Uzvišenog Allaha da vas pomogne u tome.

Kao drugo:

Otac je obavezan da svojoj kćerki naredi nošenje hidžaba, i da je obaveže time kada postane punoljetna, i da joj zabrani i onemogući izlazak iz kuće bez hidžaba, zbog toga što je on odgovoran za svoje stado (tj. porodicu), kao što je to rekao Uzvišeni Gospodar:

line quotesO vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od Vatre.

(Kur’an, Et-Tahrim, 6)

I rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Svaki od vas je pastir, i svaki od vas je odgovoran za svoje stado. Čovjek je pastir u svojoj porodici, i on je odgovoran za svoje stado. I žena je pastir u kući svoga muža, i ona je odgovorna za njeno stado. (Buhari, 893, Muslim, 1829)

Otac treba biti strog po tom pitanju, i ne smije popuštati, zato što je to stroga obaveza, i što se sprječavanjem toga sprječava i ponavljanje grijeha koji biva svakim izlaskom iz kuće. Ovo je ta osnova po kojoj se mora raditi. Međutim, kada kćerka prijeti samopovređivanjem ako se bude primoravala na nošenje hidžaba, ili ako joj se brani izlazak iz kuće bez istog, i ta prijetnja bude stvarna, tako što kod roditelja preovlada mišljenje da će ona stvarno sama sebe ozbiljno ozlijediti, ili da će pobjeći iz kuće i napustiti porodicu, tada u takvoj situaciji roditelji će se zadovoljiti samo naređivanjem, upućivanjem i savjetovanjem kroz lijepo ophođenje, podsticanjem na druženje s dobrim i pobožnim drugaricama, jačanjem imana, i omiljivanjem Allaha i Njegovog Poslanika njenom srcu; nadamo se da će sve ovo biti njen pokretač za ponovno nošenje hidžaba.

Njoj bi trebalo naći neke dobre i pobožne drugarice, jer je uticaj društva nekad daleko veći od uticaja roditelja. Kao što se treba potpomoći i s onim koji će je lijepo savjetovati, bio on rođak, učenjak, daija isl., jer može biti da se kod nje nalazi neka šubha, ili nemarnost po pitanju opasnosti i grijeha razgolićavanja; a činjenica je da će ona time objediniti dva grijeha, grijeh za neposlušnost svojim roditeljima, i grijeh za ostavljanje hidžaba.

Zatim, mi vas savjetujemo da mnogo dovite za nju, posebno u periodima kada se dova uslišava, jer se srca, doista, nalaze između dva prsta od Allahovih prstiju, i On Uzvišeni ih okreće kako želi.

Molimo Uzvišenog Allaha da nama i vama podari uspjeh i ispravnost. A Allah najbolje zna.

Izvor fetve: https://islamqa.info/
Prijevod: Menhedž

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta