Dove i zikr

Magična dova kojom ćete riješiti sve svoje probleme

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Šejh, imam sutra ispit, da li postoji neka posebna dova koju mogu učiti da dobijem dobre ocjene?”
“Šejh, nezaposlen sam, neko mi je kazao da ponovim 111 puta ‘Ja Rezzak” prije odlaska u krevet, da li je to ispravno?

Ako je ovo vaš koncept islama, onda ste potpuno pogriješili. U islamu nema ‘hokus pokus’ riječi koje kada izgovorite dogodi se nešto čarobno.
Da, postoje dove koje su spomenute u Kur’anu i sunnetu, a najveće su riječi Junusa, a.s., kada je bio u utrobi kita:

لَا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبحانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi! (en-Enbija, 87)

Ali, ove dove nisu ‘hokus pokus’, već su riječi koje nose duboko značenje, a njihovo značenje je najvažnije u kombinaciji s punom vjerom, oslanjanjem, i okretanjem srca prema Allahu u trenutku potrebe. Ustvari, ukoliko se osoba okrene Allahu potpuno iskreno i potpuno se oslanjajući na Njega u vremenu potrebe, bilo kakve iskrene riječi dove na bilo kojem jeziku bit će dovoljne da se postigne Allahova milost i olakšanje. Allah je spomenuo više puta da su Ga mekkanski idolopoklonici ‘iskreno’ pozivali u vremenima nedaća, naročito na moru, znajući da im niko ne može pomoći osim Njega, i Allah bi odgovorio na njihove dove i dao bi im olakšanje. Šta su oni dovili? Koji zikr su učili 111 puta? Dakle, ako se vaša srca ne okreću Allahu, već nekom kontaktu ili linku, onda ponavljanjem nekih riječi bez toga da proističu iz dubine vašeg srca, ili da barem razumijete šta izgovarate, ćete imati malo, ili nikako, koristi.

Napisao: Nebil Nisar
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

_____________________________

• Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Hoćete li da vas uputim na najuzvišenije Allahovo ime s kojim kada On bude pozvan, odazove se, a kada se od Njega nešto traži s tim imenom, On to dadne? To je dova kojom je molio Junus, alejhis-selam, kada Ga je dozivao iz trostruke tmine: ‘La ilahe illa ente subhaneke, inni kuntu minez-zalimin – Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, ja sam se zaista ogriješio prema sebi.’”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta