Savjeti

Muž me zapostavlja i ne posvećuje mi pažnju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Treba mi savjet kako da postupim sa mužem čiji je posao u kući? Ponekad me zapostavi na sve načine, ja saburam, ali teško mi je, pokušala pričati sa njim, ali ne ide! Kako da najbolje postupim? 

SAVJET:  Poštovana sestro u dini islamu, molimo Allaha da te nagradi na postavljenom pitanju.

Svaki bračni par ima svoje probleme, ali je način njihovog rješavanja ono što odvaja uspješne od loših brakova. Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi navodi način kako očuvati i uljepšati brak: „S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“ Kur’an, En-Nisa, 19.

Muž i žena čine zajednicu, cjelinu. I nikada u braku ne pati samo jedan, bio to muž ili žena. Ako imaju problema koji ne znaju riješiti, oboje njih pate i oboje su nesretni, samo na različite načine. Položaj jednog partnera je uvjetovan položajem drugoga, što znači da uskraćivanje nečega jednome, znači i uskraćivanje nečega drugom partneru. Dakle, u tvom slučaju nisi samo ti „žrtva“. Tvoje stanje frustracije i boli može dovesti do toga da ti mužu nešto uskratiš, na što će on opet reagovati još manjom pažnjom. I tako šejtan vaš brak pretvara u poprište bitke u kojoj se vi nadmudrujete i kojoj nema kraja, a istovremeno oboje čeznete za ljubavlju onog drugog.

Slijede praktični savjeti kako da uz Božiju pomoć popravite stanje:

1. Korijen bračnih problema često leži u nepoznavanju i nepraktikovanju islamskih smjernica. Kao što znate, u islamu postoje naredbe i zabrane. Šta mislite zbog čega? Radi nas. Radi našeg dobra. Mi Allaha trebamo, a ne On nas.

Ne znamo kakav je vaš muž po pitanju vjere, ali je početni korak ka popravku braka – popravak vašeg odnosa spram Allaha. To je ključ. Jer ko popravi svoj odnos spram Allaha, Allah će popraviti njegove odnose spram drugih ljudi. Nastojte da jedno drugo na tom planu podržite. Imate Allaha kraj sebe 24 sata dnevno – šta god Vam treba obratite mu se. Recite mu šta Vas muči, šta Vam treba, zahvalite Mu se na onome što imate. I vidjet ćete, On će se odazvati.

2. Nemojte zaboraviti – VAŠ SUPRUG NIJE VAŠ NEPRIJATELJ. Prokleti šejtan želi da upravo tako mislite i da se udaljite jedno od drugog. A vi živite zajedno, imate Allaha, porodicu koja vas voli, mnoge poznanike. I Vaš vas suprug voli, budite ubijeđeni u to. Nemojte se toliko skoncentrisati samo na probleme. Budete li tako radili nikad nećete naći smiraj. Zapitajte se – koliko je samo ljudi u puno težoj situaciji? Koliko je žena koje njihovi muževi maltretiraju, koliko je bračnih parova u nemogućnosti da imaju djecu, koliko njih samo nemaju niti komad kruha niti gdje da budu? A Vi već toliko blagodati imate.

Vaši problemi su mrvica u usporedbi s svim onim što imate. I nemojte sebi dopustiti da znate vrijednost nečega tek kad to izgubite. BUDITE POTPUNO UBIJEĐENI DA ĆE VAM ALLAH DATI IZLAZ. I zbilja hoće, vjerujte.

3. Nemojte reagovati u ljutnji. Sačekajte da vas prođe srdžba, pa hladne glave razmislite o svemu. Savjetovao bih vam da imate svakodnevno neke aktivnosti koje smanjuju stres. Nemojte čekati muža da biste tek tad bili sretni, čitajte neku zanimljivu knjigu, radite fitnes i fizičke vježbe, radite ono što volite. I budite blagi prema sebi. Znate, moguće je da Vi niste samo ljuti na muža. Možda ste nekad i na sebe ljuti, možda previše od sebe tražite. Ne opraštate sebi. Postavite velika očekivanja i pred Vas same i pred Vašeg supružnika i kad ih ne ostvarite – shvatite to kao vlastitu mahanu i problem.

4. Kažete da nemate više komunikacije s mužem. U rječniku jednog muslimana i muslimanke ne postoji riječ ne može. Time sebe još više patite. Može, samo postoji način. Vašeg muža vi ne možete natjerati silom, već samo lijepo. Mužu je bitno da mu daš njegovo pravo i da on ima osjećaj da ga poštuješ. Za njega je sramota da se žena s njim svađa jer on osjeti da se njegov autoritet ruši. I on se tad naljuti, reaguje iz inata. Poput malog djeteta. Nadam se da razumijete, svoju poziciju vi samo narušite svađanjem i prepiranjem s mužem. Tako nigdje ne idete, već kod njega izazivate revolt i neće vam iz inata popustiti.

Dakle, treba vam druga strategija. Koja?

Za vašeg muža je neophodno da on osjeti da ga cijenite i poštujete, bez obzira na sve. To svaki muškarac traži. A kad vi njemu pokažete poštovanje i na lijep način mu nešto predložite, malo je insana koji to mogu odbiti. Idući put, kad vas nešto zaboli, i zasmeta, probajte mu to na blaži način reći. NEMOJTE NI U KOJEM SLUČAJU VIKATI I GOVORITI KAKAV SI TI, ILI GA NAZIVATI RUŽNIM IMENIMA.

Prihvati ga onakvim kakav je i ne pokušavaj da ga mijenjaš i prevaspitavaš. To je i s djetetom teško postići, a kamo li sa formiranom ličnošću. Neka ti smiren razgovor bude putanja kojom ćeš mu neke stvari predočiti onako kako misliš da ustvari jesu.

5. I još nešto: pokaži interesovanje za njegov posao. Pitaj ga šta radi, čime se bavi, i podrži ga. Može se učiniti čudnim, ali ćeš tako slomiti njegov led, i on će se osjetiti sretnim što može pričati o onome što voli. Tako ćeš ga i lakše nagovoriti da ti posveti više vremena. Upamti, silom se ne postiže ništa, već samo dogovorom i mudrošću.

6. Jedan od znakova braka u krizi jeste i smanjenje tjelesne bliskosti i dodira. Naučno je dokazano da parovi koji imaju redovne intimne odnos imaju mnogo čvršću i sretniju vezu. Takvi parovi su mnogo otporniji na stres, jer s fiziološke strane samim dodirom, poljupcem ili zagrljajem u tijelu dolazi do lučenja hormona sreće, a s smanjenjem dodira, dolazi i do udaljenosti i brojnih bračnih problema. Ne smijete to dopustiti. Redovni intimni odnosi, grljenje, dodir su neophodni kako bi vaša veza bila jača. Potrudite se na tom planu i prvi pokažite ljubav i pažnju.

7. IMAJTE NA UMU RIJEČI UZVIŠENOG: „Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo sretni.“ Kur’an, Fussilet, 34-35. Ako je takva situacija s neprijateljem, kako li samo dobra djela utječu na širenje ljubavi prema našim najbližima?

 A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova“.

Savjete dao: Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta