Dove i zikr

Nemarnost prema zikru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zato što samo On ima vlast, i samo On svu hvalu i zahvalu zaslužuje, i što On sve može, On zbog toga tesbih zaslužuje. Tesbih je osnova, da kažeš “subhanallah”. I kad kažeš subhanallah, ti si indirektno rekao “elhamdulillah”. I kad kažeš elhamdulillah, što znači sva hvala i zahvala, sve pozitivne osobine ima samo Allah, pa zbog njih zaslužuje svu hvalu i zahvalu, nepogriješiv je i savršen, automatski si Mu negirao sve manjkavosti, jer da ima ikakvu manjkavost, ne bi bila SVA hvala.

I zato nije čudo što za 100 puta izgovoreno “subhaballah” imamo hiljadu sevapa, i za 100 puta izgovoreno “subhanallahi ve bi hamdihi” tokom dana, ne mora odjednom, Allah nam prašta male grijehe, koliko god da ih ima. Zato nije čudo su dvije riječi lahke na jeziku, drage Milostivom, teške na vagi – “subhanallahi ve bi hamdihi, subhanallahil-azim” jer mi tu Allaha u potpunosti veličamo.

I nije čudo kada vidimo nas muslimane da nam prođe dan a da ne izgovorimo nešto od ovih zikrova, zbog grijeha u kojima se kupamo. Za 5 minuta nekoliko hiljada sevapa možeš nakupiti. Još ako dodamo istigfar (estagfirullah – Allahu, oprosti mi) i još neke stvari, 10-ak minuta tokom dana, Allah zna koliko dobrih djela može da ti se upiše i koliko grijeha da ti se izbriše.

I opet nam se desi da prođe dan a to ne uradimo. Zato što ti Allah ne da jer zaslužio nisi. Pa je na nama da se čistimo kako bi mogli da se ukrasimo onim čime vjernik mora da se ukrasi (zikrom). Kako bi nam bilo olakšano ono što će nam istinski koristiti na onome svijetu. I da se trudimo da uvodeći jedan po jedan od ovih zikrova redovno tokom dana i noći, postepeno drugačiji i bolji budemo.

Uzmi jedan od ovih zikrova, minut, dva, tri, odredi sebi, sakrij od svakog, i dok si živ obavljaj jednom u 24h. Vidjećes da ti se život mijenja. Ustraj na ovom – ustrajaćeš ako Bog da i na većim stvarima.
 

Jasmin Durić, prof.
___________

Kada se ljudima na Sudnjem danu otkrije prekrivač nagrade njihovih djela, neće naći djelo veće nagrade od zikra, pa će jako zažaliti prilikom toga, govoreći: “Ništa nam nije bilo lakše od zikra!”

Ibn Kajjim
___________

“Ustrajnošću sa činjenjem zikra dok ide putem, u kući, u svome mjestu i na putovanju… sakupljaju se čovjekovi svjedoci na Sudnjem danu.”
___________

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ashabe:  “Zar niste u mogućnosti da svakoga dana steknete hiljadu dobrih djela?” Jedan od prisutnih upita: “A šta da radimo da bismo postigli toliko dobra za jedan dan?” Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Onaj ko u toku dana stotinu puta izgovori SUBHANALLAH biće mu upisano hiljadu dobrih djela ili izbrisano hiljadu njegovih grijeha.”

Pogledajmo lahkoću ovog zikra. Nije u pitanju pola stranice koju moramo izučiti već jedna riječ! Dok čistimo, dok šetamo, dok se vraćamo iz prodavnice… Gledajmo da svakog dana zarađujemo dobra djela, a vallahi smo u stanju da budemo od onih koji će ovaj zikr da uče svakog dana.

___________

“Ko kaže u toku jednog dana sto puta: ‘Subhanallahi ve bi hamdihi’ (Slavljen je Allah i Njemu pripada sva hvala), oprošteni su mu grijesi pa makar ih bilo kao morske pjene.” 

📚 Buharija i Muslim

____________

Riječi koje su drage Uzvišenom Allahu

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:  “Dvije su riječi lahke na jeziku, teške na Mizanu (Vagi) i drage Gospodaru:  SUBHANALLAHI VE BI HAMDIHI, SUBHANALLAHIL-‘AZIM. (Neka je slavljen i hvaljen Uzvišeni Allah, neka je slavljen Allah Veličanstveni)”

📚 Muslim

___________

Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko bude mnogo činio istigfar, Allah će mu olakšati svaku tegobu, da će mu izlaz iz svake situacije, i opskrbiće Ga odakle se i ne nada.” 

📚 Imam Ahmed
___________

Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “O ljudi, radite djela onoliko koliko možete, Allahu neće dosaditi dok vama ne dosadi, a Allahu najdraža djela su ona koja su konstantna, makar bila i mala.” (Buhari)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta